2018, summering

Trots att året verkligen inte är slut än tänkte jag skriva ner en liten summering över året. B&Bet kommer att vara stängt för andra gäster än de långtidsgäster som finns här nu.

Så vad har hänt i år? I januari började jag renovera Röda rummet. I februari fick jag hjälp med det. Den renoveringen är nog det största, i alla fall rent ekonomiskt, som har hänt i år. Jag är fortfarande supernöjd med rummet och är så nöjd över att jag kom till skott.

DSC_9715.JPG

Knappt hann färgen i Röda rummet torka innan det var dags för nästa projekt. Jag städade ur den kalla vinden i B&B för att göra det till mitt arbetsrum. Det var ett roligt jobb, jag hittade många skatter och njöt av själva processen. Att göra ett jobb som man genast ser resultat av är härligt! Jag drog igång det projektet eftersom jag förra sommaren inte hade någonstans att pusta ut i, och för att vinden i något skede ändå måste tömmas.

Sommaren hägrade i horisonten, och fotogalleriet som mamma drömde om såg ut att förbli en dröm. Övre bodan var fortfarande en snickarboda och förvarningsplats. Jag slog slag i saken och började tömma den. Snickeriavdelningen flyttade till min mosterns gård och största delen av grejerna som förvarades i boden skeppade vi iväg till avstjälpningen. En del lyckades vi sälja. Jag, mamma, pappa och min moster slet verkligen med tömningen! Boden städades, målades och pyntades. Snart var den redo att inhysa utställningen Mina smultronställen av Mona Salama. Utställningen gav verkligen mervärde åt min gård.

DSC_0103.JPG

Sommarsäsongen körde igång och jag fick en praktikant från yrkesskolan Luksia i Lojo. Filip från Slovenien var sommarens hjälte. Han kom varje vardag klockan tio och bäddade, tog hand om tvätten, torkade bort… ja allt! Jag kunde koncentrera mig på bakningen och kundkontakten. Vi fixade spontant igång ett loppis på ladugårdsvinden också! Ett gäng bekanta hade sina varor till salu där.

Vi hade en verkligt fin sommar. Cafét rullade på och B&Bet var fullt nästan varje dag. En sån ynnest. Jag borde bli bättre på att spara minnen av sommaren, den tuffar på så snabbt att jag ibland inte hinner njuta av stunden. Het var sommaren i alla fall, och källaren var the place to be under de hetaste timmarna.

Hösten är som alltid en tid för återhämtning och ro. I år har jag inte ens kokat sylt pga den mycket torra sommaren. Långtidsgäster flyttade in i slutet av september och kommer att vara där till årets slut. Jag flyger till Sicilien för lite sol och värme. Ja, och jag böt namn på företaget nu i oktober- Dönsby bed and breakfast kb är nu Dönsby Services kb. Det känns som om mitt företag är mer än bara B&B nu.

Det blir ett café i år igen!

Hela våren har jag gått och väntat, nu vet jag äntligen hur sommaren kommer att bli! Jag kan ta ett djupt andetag och släppa en tyngd från axlarna. En praktikant kommer till Dönsby för hela två månader. Det betyder oerhört mycket för mig. Jag får hjälp med det dagliga arbetet, alltså att städa, bädda, se till att allting är i ordning. Kanske praktikanten till och med kan göra frukost någon morgon.

blåbärskaka

 

Främst betyder det att vi kan öppna cafét i år igen! Förra sommaren blev det lite för mycket av det goda för mig, för mycket roligt B&B jobb och för mycket roligt café- jobb. Nu kan jag baka för caféet medan praktikanten städar rummen. Hurra! Att ha café är ungefär det roligaste som finns. 

Ikväll ska vi planera lite mer kring öppethållningstider, jag återkommer!

Vårbrasa

Trots mina goda föresättningar lyckas jag nog aldrig planera in något. Alltid händer lite hejsan hoppsan. Morgonen var vacker och pojkarna ville leka ute, jag gjorde dem sällskap. Snart fann jag i färd med att bygga en brasa med hjälp av ett barn. Vi har en massa kvistar här på gården, en del är resultatet av den stora höststormen, andra är en del av den årliga rensningen. Gården var verkligen full av kvistar och jag hade tänkt bränna upp en del någongång. Den här dagen var perfekt för det! 

brasa8.jpg

Inget säger Välkommen våren! som en vårbrasa. Nu är gården lite snyggare, ladugården är lite mer tömd på diverske brännbart skräp och mitt hår doftar gott och rökigt. En del kvistar var fortfarande fast i is, så det blir nog ännu en brasa innan sommaren. Vi måste också föra ett stort lass kvistar till skogen, planera gräs och beställa ett gruslass till vägen. Ja, och tömma både höns- och ankhus. Som tur är utejobb roligt!

brasa3.jpg

Efter en lunch- och vilpaus krattade jag kring den gamla boken och klippte av några grenar till. Solen sken och kidsen lekte vid bäcken. Jag såg årets första snödroppe och njöt av våren.

Min pappa hjälpte mig. Allt jobb är roligare med sällskap! Mamma fotade, alla foton här av henne.

Min pappa hjälpte mig. Allt jobb är roligare med sällskap! Mamma fotade, alla foton här av henne.

En dag i Hangö

Som egenföretagare har jag inga lillajulsfester, summer kick off, reakreationsdagar etc. Så jag får göra de på mitt sätt! Jag frågade en kompis om hon var med på "företagets rekreationsdag" till Hangö spa och hon sa ja!

Frukost

Vi började dagen på hennes arbetsrum i Ekenäs. Vilken fantastiskt vacker plats att ha sitt arbetsrum på! Havet på ena sidan och gamla stan på andra. Vi åt frukost (bland annat mitt hembakta bröd) och pratade bort en timme. Sedan körde vi till Hangö. Jag har haft en föreställning om att det är långt till Hangö från Karis, men det är kortare än vad jag trodde. Vägen är dessutom mycket vacker. Vi körde rakt till Regatta spa. Jag är inte superförtjust i simhallar utan föredrar sjöar. Men Regattas simhall känns så otroligt lyxig och välkomnande att till och med jag trivs. Och poolen, åh poolen! Så skönt att simma där, akustiken är fantastisk och så har den ju havsutsikt. Bara det alltså. 

spa
hangö

Vi åt lunch i Cafferiet som är precis intill Regatta Spa. God laxsoppa och en glutenfri bakelse gör mig alltid glad. Efter lunchen hade vi bokat tid till själva spa-avdelningen. Förra gången tog vi en lång och gudomlig helkroppsbehandling. Nu valde vi båda Lift express. Jag var inställd på att den skulle vara kort, men låg och njöt i vad som kändes mycket längre än 25 minuter. Jag kände mig som pånyttfödd efteråt. 

Nora

Sedan hemåt igen! Resan tog ca 45 minuter, sen var jag hemma i vackra Dönsby igen. Under lågsäsongen är det bra för mig att ta tid för sånthär. Uppleva närturism, umgås med vänner, koppla av. 

Saknaden efter djur

Förra hösten var tuff på många sätt, ett av dem var att mina djur togs av vildare djur. Räven grävde sig igenom golvet och nappade åt sig ankorna. Mina dvärghöns tror jag blev attackerade av en stor råtta. Golven i djurhusen var tydligen inte tillräckligt täta. Nu när snön lämnar gården bar längtar jag efter att få släppa ut djuren på grönbete. Att få dem gå omkring och sprätta på gården är något som tillfredsställer en gammal bondsk gen i mig. Att få plocka dagsfärska ägg och äta ankägg till lunch är livskvalitet. Jag har kollat in tori.fi för nya höns men det är svårt! Vi kommer antagligen att stanna en längre period i Italien nästa höst så jag har svårt att bestämma mig för hur djursituationen ska bli. Om jag skaffar djur igen ska jag definitivt skydda golvet bättre.

De här godningarna tog en hund på rymmen förra våren. Saknar dem så <3

De här godningarna tog en hund på rymmen förra våren. Saknar dem så <3

Tupparna var jag tvungen att avliva pga att de var våldsamma, hönorna gav jag tillbaka. Fina Calimera! Tänk, det här var i slutet av mars för fyra år sedan.

Tupparna var jag tvungen att avliva pga att de var våldsamma, hönorna gav jag tillbaka. Fina Calimera! Tänk, det här var i slutet av mars för fyra år sedan.

Företag och miljötänk

För några år sedan tog jag en kurs i "Green start" och fick ett slags miljösertifikat. En del av kraven för sertifikatet är att man regelbundet ska uppdatera sin miljöplan och rapportera åt sina kunder hur miljötänket går. Så jag tänkte blogga om det idag.

Emilhöna

Vissa saker har inte förändrats. Vi värmer fortfarande upp huset med bergsvärme och har ett eget avloppssystem. Bergsvärmens system gick sönder i somras så jag ersatte den med en nyare, mer klimatsmart modell. Spisen, torktumlaren och TVn har också uppdaterats till nya, mer energisnålare modeller. 

enjo

På sommaren sorterar jag allt avfall, men på vintern sköts det inte lika bra. Det som verkligen gjort en stor skillnad i miljötänket är att jag har börjat använda Enjo som städningsredskap! Med Enjo städar man endast med kallt vatten och deras specialredskap. Om man inte själv har provat så förstår man inte hur revolutionerande det är! (obs obs, inte sponsrat inlägg, bara beröm från en nöjd kund). Jag använder nog andra produkter också, speciellt i köket pga krav från hälsomyndigheter. Tvätten tvättas med svanmärkta produkter. 

blåbär.JPG

Jag ville servera ägg från egen gård till frukosten men det visade sig vara omöjligt pga hårda krav. Men all saft och bär kommer från egen gård! En stor del av brödet bakar jag själv. Det är såklart kostsammare att ha en klar ekologisk linje, men jag har inte valt det här jobbet för att bli rik. Det är viktigare för mig att kaffet är rättvismärkt, att rengöringsmedlen inte smutsar ner naturen och att mina gäster får ren, god mat än att mitt bankkonto blir lite mer välfyllt. Så länge jag mättar mina barns munnar, kan klä dem och hålla mitt hem är jag ganska nöjd.

knäcke

Vår i luften

Visst har vi härliga dagar nu! Solsken, snö och vår i luften. Jag och Lilla Lingonsylt var ut på en promenad igår och njöt av våren. Jag har alltid önskat mig en hund men nu har jag turen att ha en katt som gör mig sällskap! Då jag och Emil var i Jakobstad fick Lingon inte så mycket uppmärksamhet, så han passar på nu att ta igen.

Dropp
vidunge
bark
DSC_9870.JPG

<a href="https://www.bloglovin.com/blog/19394575/?claim=maf33gbweha">Follow my blog with Bloglovin</a>

Glad påsk!

Det känns skönt att åka bort över påsk och ha alla rum i B&B fixade (ja, förutom det rummet som en gäst använder nu förstås), alla lakan är manglade och huset städat. Jag och Emil ska resa till Jakobstad för att hälsa på min kusin. Jag hade tänkt påskpynta färdigt också, men har inte mått så bra idag. Som tur lovade min mamma pynta så att gästerna får det fint och påskigt när de kommer. 

greeen

Röda rummet, före och efter

I gamla hus finns det nästan alltid någonting att förbättra. Sedan jag tog över skötseln av mommos hus har jag renoverat källaren, badrummen, tre rum, kökshallen och mycket annat. Röda rummet var näst på tur. Golvet var slitet och missfärgat, tapeterna höll på att lossna. Jag hade inte planerat att börja en större renovering, men likväl fann jag mig plötsligt rivandes ner tapeten. Så brukar det gå!

DSC_3572.JPG

Snart insåg jag att renoveringen skulle bli störrre än att bara måla väggarna. Som tur råkade hantverkaren som tapetserade om vårt sovrum ha en lucka i februari och kunde åta sig projektet. Jag fortsatte riva tapeter, plastmattan och ena väggen. Jag visste att det fanns en kattvind bakom ena väggen, och var säker på att rummet skulle få ett helt annat lyft med några extra km2. Kattvinden visade sig vara full med sågspån så det blev ett stort jobb för mig att tömma den. 

kattvind

Medan jag firade sportlov i Italien isolerades kattvinden, taket böts ut, väggarna målades. Till väggarna valde jag Annie Sloan chalk paint i nyansen Old white. Ett trägolv lades på plats och en liten del av rummet tapetserades i den vackraste tapet jag sett. Jag målade golvet med linoljevax. Elektrikern installerade en ny taklampa och drog el. Jag skruvade fast läslamporna, brandvarnaren och satte upp den inte så hemskt vackra men nödvändiga nödutgång- skylten. Jag och min pappa satte möblerna på plats. De första gästerna kom till rummet fem timmar efter rummet blivit färdigt.

röda rummet

Jag är otroligt nöjd över rummet. Visst svider räkningen (väldigt mycket), men jag har sparat pengar just för såna här projekt. Kattvinden blev en perfekt hörna för små gäster, mina barn skrek i alla fall "wow!" "Jag tror inte det är sant mamma!".  Det är också skönt för mig att ha extrasängen inne i rummet hela tiden, att kånka på sängar under högsäsongen är inte roligt.

röda-rummet-2

Jag kan varmt rekommendera Kims bygg! I år ska jag nog inte renovera mera, huset börjar bli ganska "färdigt".  Nu under veckoslutet sov gäster här i rummet, så nu ska jag bädda, städa och göra fint för nya gäster. 

beskow

Hej hej!

Nu bygger jag en ny hemsida! Det var verkligen på tiden. Först kändes det motigt men nu då jag verkligen kommit igång är det hur lätt och roligt som helst! Varför har jag inte gjort det här tidigare? Nu är den stora frågan om jag bara ska blogga på svenska och nå endast en liten del av intresserade, eller ska jag försöka mig på finska och engelska också? Tietysti yrittäjän täytyy yrittää! 

Drömmer mig till grönare tider...

Drömmer mig till grönare tider...