Karis

I Karis finns mycket att uppleva! En promenad runt pumpviken och trähus- Karis är vacket även en dag då vädret inte visar sin bästa sida.

Jag kan starkt rekommendera Göran Fagerstedts guidningar i Läppträsket och i Karis centrum. Här finns mera information om det. Bara 1,8 km från Dönsby finns antkärrgården, en hembygdsgård som visar hur livet såg ut runt sekelskiftet 1700-1800.

Nära Antkärrgården finns en frisbee golfbana. Sidan finns tyvärr bara på finska.

Ett besök i Karis är inte heller fullständigt utan ett besök till vår kyrka, St. Katarina kyrka. Även om kyrkan inte är öppen är den värd att besöka.

I Karis finns många ridstall, men min favorit är Stall Solfari, ett stall med islandshäster som gör turer ut i naturen!

Speciellt i vitsippetider är det lönt att besöka Läppträsket, en sjö med ett rikt fågelliv och med fornminnen.


Runt Karis

Det finns så mycket att se och uppleva runt Karis att jag inte ens vet var jag ska börja!

Svartå slott, såklart! En herrgård med en otrolig trädgård och en prisbelönt restaurang.

Fiskars bruk, absolut! Här grundades Finlands första företag, och är nu ett centrum för konst, kultur, matkultur och motion.

Jag kan också starkt rekommendera det nygrundade företaget Archipelago activities som ordnar vandringar i skog och cykelturer.

Ekenäs centrum är ett givet mål, lika som Raseborgs slott.

Jag borde väl inte länka till andra inkvarteringsställen, men jag kan inte låta bli för det här är så underbart. Malmbacka kolarby! Där kan man sova i kolarkojor, så där som min morfar far gjorde. Vill man besöka dem utan att sova där så rekommenderar jag en rollguidning med porokaffe.


Dönsby

Jag vet inte hur det är med er, men när jag kommer till ett B&B vill jag slänga väskorna på golvet och mig själv på sängen. Jag vill koka en kopp te och gå omkring och titta på huset. Känna in husets anda och filosofera över livets gång. När det är klart finns det massor man kan göra!

  • Plocka upp en bok och slå sig ner i hängmattan under äppelträden

  • Fara ut på en springtur. En sex kilometers rundtur startar precis vid huset.

  • Under lågsäsongen kan ni boka mig, eller en vildmarksguide med som sällskap till skogen.

  • Follow the yellow stone road! Gula stenar visar vägen upp till utsiktsberget. Passar bra som en romatisk kvällspromenad eller som en dagspromenad med familjens minsta.

  • På gården finns en sandlåda, en gunga och en skruttig men söt lekstuga. Mina pojkar är nu 7 år, men många av deras leksaker finns kvar på gården och får användas.

  • På sommaren har vi ett loppis på ladugårdsvinden, och ett galleri ett uthus.

  • Känner ni er riktigt äventyrliga kan vi få hyra vår roddbåt och navigera er ut på Svartån! Ror ni till udden på andra sidan ån hittar ni ett perfekt ställe för picnic. Skepp ohoj!

  • Vill ni lära er mer om naturen kan en vildörtpromenad beställas in av någon av mina samarbetspartners.